ZENITH – ФАБРИКАТА

ZENITH – ФАБРИКАТА

ИСТОРИЧЕСКАТА АРХИТЕКТУРА СРЕЩА АВАНТГАРДИЗМА СЛЕД КАТО ZENITH РЕНОВИРАТ СВОЯТА ФАБРИКА

Все още намираща се на същото място, където бе създадена през 1865 година, Фабриката на Zenith бе успешно реновирана или по-точно нейната главна сграда, която обединява в себе си всички процеси свързани с часовникарството. Още от създаването си марката се е утвърдила като пионер във високата прецизност на механизмите и ключов фактор в развитието на индустриална архитектура на Ле Локл, която междувременно бе включена в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Zenith успява да организира работата и целта на това подновяване, така че да направи своята фабрика перфектно място за всичките 80 различни професии, които са въвлечени в производството на часовници, и те да могат да се интегрират в тази нова сграда без никакви трудности, но въпреки тази основна цел сградата запазва своето историческо архитектурно наследство.
ИСТОРИЧЕСКА СГРАДА ЕКИПИРАНА С ПОСЛЕДНО ПОКОЛЕНИЕ ТЕХНОЛОГИИ
Работата върху централната сграда приключи наскоро, но започна през Август 2011. Възникнала като малка три етажна сграда през 1905 година, зданието в момента въплъщава в себе есенцията на Фабриката на Zenith, съединявайки в себе си уникални традиции и дързост с технологии от последно поколение. Фасадата запазва своите емблематични червени тухли датиращи от ранния 20 век, докато белия цвят продължава да е преобладаващ. Уникалните 400 много пластови прозорци са напълно реновирани и продължават да придават блясък на сградата. Името Zenith и трите инициали на създателя на марката Джордж Фавър-Жакот са изписани между тези гигантски прозорци. Металната структура на сградата също е запазена, като символ на началото на индустриалната ера, но най-модерните и приятелски настроени към околната среда отоплителни и въздушни инсталации са използвани. Интериорния дизайн е напълно подновен, така че де се обезпечи логистичния поток между различните производствени фази като сглобяване, щамповане, декорация, тестване, настройване и др.
ОТЛИЧИТЕЛНИ ХАРАКТЕРИСТИКИ: ПИОНЕР В ЧАСОВНИКАРСТВОТО КАКТО И В МАРКЕТИНГА И ИНДУСТРИАЛНАТА АРХИТЕКТУРА В СЕКТОРА
Вече повече от век и половина историята на Zenith се свързва с иновацията и непрестанната воля да се откриват нови пътища в часовникарството. Събирайки всички часовникарски професии под един покрив през 1865 година, основателя на компанията Джордж Фавър-Жакот изобретява концепцията за съвременната Фабрика (Манифактура). Този термин обозначава ширината на компетентност, която е налична в тази Фабрика, с която марки броящи се на пръстите на едната ръка могат да се похвалят. Zenith смее да твърди, че владее напълно всички стадии по производството на своите механизми и часовници. Въпреки всичко това този иновативен гений не спира до тук. Докато концепциите за фирмени бутици, брандиране и корпоративна идентичност се смятат за решения възникнали в близкото бъдеще, то Zenith е ползвал тези способи още от своето създаване.
Всичко наистина започва през 1918 година, когато Джордж Фавър-Жакот дава ново име на своята компания, което и до ден днешен носи тя – Zenith. Основателят работи дълго време с най-известния по-това време архитект Алфонс Лавериер. Тяхната съвместна работа е била свързана тясно с международното движение “Werkbund”, нещо като съюз между изкуството и индустрията, който е имал цел да даде естетически и артистични измерения на индустриалните продукти. Часовникаря и архитекта са били водени една проста цел: да осигурят визията, в която всички видими обекти на компанията, включително и нейното производство, да бъдат в една пълна хармония с продуктовата гама на марката. Те и двамата се доказват като водещи фигури в тази реформа на визуалните изкуства на Френско говорещата част от Швейцария. Под ръководството на Алфонс Лавериер, Zenith разработва, произвежда и инсталира всички декоративни елементи в своите магазини. Докато стотици проекти за часовници се създавали, същевременно се създавали и способите за представяне на колекциите като опаковъчна хартия, кутии и други дисплеи за показване на фирмените идеи в техния първи бутик. Паралелно с това архитектите на Алфонс Лавериер проектирали и интериорния дизайн в бутиците Zenith. Същия този екип проектира и фабриката Zenith, допринасяйки за създаването на една от емблематичните люлки на часовникарството, която днес е част от списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Създавайки Манифактурата и нейните продукти като произведение на изкуството, Zenith проправя нов път за една нова ера в часовникарството, която ще бъде развита десетилетия по-късно като визия на марката.
РЕНОВАЦИЯТА ПРОДЪЛЖАВА В НЕПРЕКЪСВАЩАТА ГОНИТБА НА НОВИТЕ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА В ЧАСОВНИКАРСТВОТО
Над 300 патента и 600 механизма описват богатата история на Zenith, удостоена с 2333 награди до ден днешен в сферата на хронометрите. Лоялни на своите вече утвърдени принципи като автентичност и дързост, Манифактурата днес продължава да произвежда часовници с оригинални компликации и допълвайки ги с чувство за традиция и дух на иновация. Дух, който блести не само чрез своите автентични часовникарски произведения, но и чрез процеса на производството им. През 19 век Джордж Фавър-Жакот вече е изобретил концепцията за автоматични и напълно взаимозаменяеми компоненти в ръчното производство и декорация и така давайки началото на модерното занаятчийство. Продължавайки гордото наследство на своя основател, Манифактурата продължава да подобрява и обновява своите производствени технологии, техническа база и сгради. Обновяването на централната сграда е само началото на един голям проект, целящ подобряването на производствения процес и логистичната организация. До 2015 година, годината в която Zenith ще чества своята 150 годишнина, другите 18 сгради съставящите целия производствен комплекс ще бъдат също напълно обновени. Вместо да поеме по лесния път, разрушавайки всички сгради до основи и изграждайки ги напълно отново, Zenith избират по-трудния вариант, в който да запазят архитектурното наследство на Манифактурата, което е било част от написването на най-съществените глави в историята на световното часовникарство и да оставят едно безценно наследство на град Ле Локл.
Zenith Manufacture
Основан в Le Locle през 1865 г. от мечтателя часовникар, Georges Favre Jacot, Zenith бързо спечели признание за точността на своите хронометри, с които е спечелил 2333 награди за хронометри за век и половина съществуване – абсолютен рекорд по отношение на джобни часовници, бордови таймери и ръчни часовници. След като спечели слава благодарение на легендарния калобър El Primero – интегриран автоматичен хромографен механизъм с колело-колона, представен през 1969 г. и трептящ с висока честота от 36 000 вибрации в час, което гарантира прецизни измервания с точност до 1/10 от секундата – оттогава Zenith създаде над 600 вариации на този механизъм. Всички часовници Zenith са снабдени с произведен от Zenith механизъм и са разработени и произведени от начало до край във Фабриката на Zenith в Le Locle. Последната в момента е на точното място, където нейният основател е построил първата часовникарска работилница на компанията – по този начин физически въплъщава приемственост, която е рядкост сама по себе си.