Важна информация за вашия часовник

Начало Важна информация за вашия часовник

Часовници от по-висок клас са изключително прецизни инструменти. Буквално стотици прецизно конструирани компоненти трябва да работят заедно в перфектна хармония за да може часовника ви да работи правилно. С нужните грижи часовникът, който купувате днес може да се превърне в наследство, което да предадете на своите деца, които на свой ред могат да последват вашия пример. Ако пренебрегвате тези грижи, вие просто си търсите белята.

Как може да сте сигурни, че вашия часовник може да върви вечно?

Следвайте тези седем прости правила и ще може да удължите живота на вашия часовник:

  1. Разберете дали механизма на вашия часовник е кварцов или автоматичен и полагайте грижите, които са необходими за съответния вид – модерните кварцови часовници почти не си нуждаят от някакви сериозни грижи, но въпреки това електронния механизъм е доста деликатен и лесен за повреда. Точна поради тази причина дори подмяната на батерията трябва да бъде извършвана от сертифициран часовникар. Механичните часовници от друга страна трябва да се почистват и смазват на всеки три до пет години за да може поддържат своята точност. Поради комплектността на вашия кварцов или механичен часовник е най-добре поддръжката, от която се нуждае вашия часовник, да бъде извършвана от сервизен център, който е специално оторизиран да ремонтира съответната марка. По този начин ще може да сте сигурни, ако някои от частите са счупени или износени, при подмяна ще получите точните и оригинални резервни части. Само специализираните сервизни центрове могат да ви осигурят гаранция на извършения ремонт.
  2. Никога не пренавивайте механичния ви часовник с ръчно навиване –  Една от най-често срещаните грешки, които правят хората носейки часовник с ръчно навиване, е да пренавият своя часовник. Часовниците с ръчно навиване са доста издръжливи, но и те могат да бъдат повредени. Навивайте своя часовник в едни и същи час всеки ден и въртете коронката докато усетите леко напрежение в нея. Когато усетите това съпротивление, спрете да навивате коронката незабавно! Ако има някакви трудности при въртенето на коронката, не продължавайте да я въртите. Ако продължите да го правите, най-вероятно ще повредите вашия часовник. Запомнете, че при настройването на времето трябва да въртите стрелките само по посока на часовниковата стрелка. Ако го правите в обратната посока може да увредите някои от колелата на механизма. Също така е важно да сверявате деня и дата само през деня. Ако правите някаква промяна по датата късно през нощта, когато датата започва да се сменя, може да увредите механизма.
  3. Помнете че Water Resistant не означава, че часовника е готов за плуване – Освен ако часовника ви не е специално проектиран за гмуркане, най-добре е да не го тествате като го поставяте във вода. Уплътнението, което дава водоустойчивостта на вашия часовник се изсушава и амортизира с времето и съответно трябва да се подмени след известно време. Ако уплътнението на гърба на часовника е сухо, то вашия часовник вече не е водоустойчив. Вашият часовник също така е под влиянието на топлината и студа. Корпусът се разширява, когато е изложен на топлина и влагата може да пробие път през микро пукнатини на корпуса или стъклото. Регулярната проверка на тези аспекти ще предотврати влизането на влага във вашия часовник.
  4. Не носете часовника докато практикувате тенис или голф – Повечето хора знаят, че ако изпуснат своя часовник върху твърда повърхност ще го повредят. Това което повечето хора не знаят, че практикуването на някои спортове може да е също толкова увреждащо за прецизния механизъм. Докато играете тенис или голф, движението на вашата ръка може да ускори да 70 мили в час. Ударите свързани с това движение може да увредят доста от механизмите. Общо взето само пилотските и часовниците за гмуркачи са специално проектирани за по-тежки условия свързани с ускорението. Уверете се, че вашия часовник е устойчив на вибрации и по-сериозни удари преди да го изложите на условия, които могат да го увредят.
  5. Помнете че трябва да носите часовника си – Повечето часовници се повреждат по-скоро от седене в някое чекмедже, от колкото ако се носят всеки ден. Механизма в един механичен часовник се нуждае от движение за да може смазочните течности да са на своето място и да действат. Лубрикантите в един неизползван часовник може да изсъхнат или да напуснат някои от важните лагери и съответно да доведе до повреда в механизма. За да избегнете тези повреди поставете автоматичния си часовник в специална кутия, която го навива регулярно, докато не го носите. Забележете че дори и кварцовия часовник може да се увреди, ако не се носи. Ако батерията в кварцовия часовник не се сменя, то тя някой ден ще корозира и протече. Киселината от течащата батерия може да унищожи механизма на вашия часовник. Много кварцови часовници са унищожени просто от пренебрегването на този проблем. Сменяйте батерията си регулярно.
  6. Поддържайте своя часовник чист – Корпусът и верижката на вашия часовник могат лесно да бъдат увредени от излагането им на вредни химикали или морска вода. Циферблатите и каишки с покритие също могат да бъдат увредени от директния им контакт с козметика и парфюми. Ако часовниците ви са изложени на такива материали, уверете се те да бъдат почистени с леко намокрена кърпа и след това да бъдат подсушени. Ако каишката ви е измокрена от изпотяване, опитайте се да попиете влагата с мека кърпа и след това да я оставите в добре проветрена стая. Никога не поставяйте часовника си в изолирана кутия. Никога не поставяйте часовника си директно на слънчева светлина. Цвета на каишка, а дори и цвета на циферблата, могат да избледнеят. Ако сте издраскали своя корпус или стъкло, един хубав специализиран сервизен център ще има необходимите инструменти да полира вашия часовник.
  7. Изберете своя сервизен център внимателно – избягвайте да носите своя часовник в някои от тези места в мола, където предлагат бърз ремонт. Вашият часовник е прецизен инструмент и часовникарят, който може да извърши този ремонт, трябва да е минал през доста години на тренировки и обучение. Затова е толкова важна да занесете вашия часовник в оторизиран сервизен център. Майсторите в този сервиз са минали през специално обучение от самите производители и те са способни да възстановят вашия часовник в състояние близко да това, което е било при излизането му от фабриката. Вие не трябва да очаквате, че вашия часовник ще бъде ремонтиран веднага. Разглобяването и сглобяването е доста трудна задача.