EL Primero Lightweight

EL Primero Lightweight

АВАНГАРДНИЯ СПОРТЕН МОДЕЛ

Zenith този път се фокусира върху лекотата, дързостта и иновация в тази ексклузивна версия на легендарния хронограф El PRimero Striking 10th, който е изработен от високо технологични материали. Издаден в лимитирана серия от 100 бройки, новият El Primero Lightweight е екипиран с механизъм изработен от титан и силиций и е поставен в спортния карбонов корпус. Това е началото на една нова ера във великолепната история на легендарни калибър El Primero.
През 1969 година, когато първият El Primero часовник е пуснат на пазара, този нов механизъм напълно преобръща представите на часовникарската индустрия, като им представя за първи път интегриран автоматичен хронограф. Постижението от 10 в секундна (36000 вибрации за 1 час) също така впечатлява любителите на часовници, като това все още е най-прецизния калибър хронографи произвеждан в света. През годините Zenith продължава да подобрява своето постижение, като си поставя за цел да оптимизира неговата прецизност, надеждност и режим на работа. Швейцарската марка също така приема предизвикателството да разработи допълнителни компликации за този изключителен хронограф като торбилион, вечен календар и двойно време. През 2010 година Zenith преоткриват „скачащите секунди” с модела си El Primero Striking 10th. Снабден с голяма хронографна стрелка, която отброява десет удара в една секунда правейки един пълен кръг на циферблата, така хронографа не само измерва една десета от секундата но и я изобразява отлично. За да подсигури перфектното изпълнение на този механизъм Манифактурата на Zenith е изработила специално хронографно колело от силиций, материал, който е три и половина пъти по-лек от обичайните сплави.
МОТОР ЛЕК КОЛКОТО ПТИЧЕ ПЕРО
Zenith предприемат нов ход с представянето на този спортен и доста авангарден часовник. Ключовите думи тук са лекота, перфектна работа и оригиналност. Чрез комбинирането на технологични иновации и креативност, инженерите и часовникарите в Манифактурата са се захванали със задачата да намалят значително теглото на часовника, но въпреки това да не отнемат абсолютно нищо от неговата прецизност и надеждност. Значителните подобрение започнали с механизма. След значителни изследвания на новите материали, изборът за материал е паднал върху Титан – лек и устойчив материал, широко използван в аеронавтиката – материалът, от който е трябвало да бъдат изработени главните елементи на механизма, които са и най-тежките части – главно основния мост и останалите 5 допълнителни моста. Използван е също така и двойно хронографно колело от силиций, но някои от допълнителните части също са изработени от силиций, който лек, анти-магнетичен материал по-твърд от стоманата и гарантира перфектна ефикасност. Резултата е една четвърт по-лек механизъм с тежест само 15.45 грама, а за сравнение подобен такъв класически механизъм тежи 21.10 грама.
ГЛАДКО И МЪЖЕСТВЕНО ТЯЛО
Що се отнася до екстериора на часовника, дизайнерите преработват класическия 42 мм корпус и го уголемяват на 45 мм, същевременно стремейки се да го направят максимално лек. Избора на карбон за корпуса на часовника му придава черен цвят и специфичния „шах-матен” мотив правейки този модел част технологичните и спортни часовници. Вътрешната структура на този модел е направена от сплав от алуминий и керамика, високо технологичен материал, който е едновременно лек и твърд (18000 Викра срещу само 160-200 Викра за стоманата). Двата хронографни бутона са изработени от титан. Прехода към интегрираната гумена каишка осигурява перфектна аеродинамика. Специалната синтетична фибро каишка е допълнена от тройно закопчаваща се закопчалка, осигурявайки максимална сигурност и комфорт.
СТИЛНО ТАБЛО
Новият El Primero Lightweight се отличава и със своя изключително оригинален циферблат, който представлява динамична интерпретация на развитието на дизайна на тези модели през годините. Отвора в централната част допринася и за по-малкото тегло на този модел, но също така ни позволява да надникнем в сърцето на механизма. Дисковете на датата отново са преработени и подобрени с наличието на само един диск, изобразяващ дата на 6 часа. Фасетираните стрелки са направени максимално кухи във вътрешността си и подобрени с луминисцентно покритие. Светло сивия, синия и антрацитен цвят на трите хронографни брояча представляват емблематичните цветове на модела хронограф El Primero произведен през 1969 година, които са се превърнали и в емблематични и за марката като цяло. Голямата червена стрелка със звезда в единия й край, отброява една десета от секундата.
Спортен, съвременен и впечатляващо мъжествен, новият El Primero Lightweight има своя изключителен принос в колекцията на Zenith, потвърждавайки изключителните способности на марката в иновативните технологии и креативността. Със своята авангардност, модерен и динамичен изглед, калибърът El Primero показва, че пред него стои светло бъдеще и непременно нови разработки, които марката подготвя за своята 150-та годишнина през 2015 година.