Рекордния скок на Баумгартнер от ръба на космоса. Мисията е изпълнена

Рекордния скок на Баумгартнер от ръба на космоса. Мисията е изпълнена

Roswell/ USA/ Zenith /RedBull Stratos Mission
Рекордния скок на Баумгартнер от ръба на космоса
Мисията е изпълнена

Zenith Stratos е първият часовник счупил звуковата бариера в почти космическа среда с Феликс Баумгартнер*
Посланикът на Zenith, Феликс Баумгартнер, спечели място в учебниците по история в неделя, преодолявайки опасенията относно мощността на нагревателя за визьора, което наруши видимостта и почти застраши мисията. Носейки изцяло новия El Primero Flyback Stratos Striking 10th Chronograph, Баумгартнер достигна скорост от 1,342.8 km (Mach 1.24), скачайки от стратосферата, което след като се сертифицира, ще го направи първият човек, достигнал скоростта на звука в състояние на свободно падане. Феликс постави и няколко други рекорда, докато предоставяше ценни данни за бъдещи изследвания на космоса.

Росуел, Ню Мексико – След изкачване на височина от 39 045 метра (128 100 фута) посредством балон пълен с хелий, Феликс Баумгартнер изпълни в неделя сутринта рекорден скок от ръба на космоса, точно 65 години след Чък Йегър, който първи счупи звуковата бариера летейки в експериментален самолет с ракетен двигател. 43-годишният австрийски експерт по скачане с парашут счупи и други два световни рекорда (най-високото свободно падане, най-високо пилотиран полет с балон), оставяйки рекорда за най-дълго свободно падане на ръководещия проекта – полковник Джо Китингър.

Баумгарднер се приземи безопасно със своя парашут в пустинята на Ню Мексико, след като скочи от космическа капсула издигната на 39 045 метра и полетя към земята, развивайки максимална скорост от 1 345,8км/ч през близка до вакуумната среда на стратосферата преди по-късно скоростта му да бъде забавена от атмосферата по време на неговото 4:20 минути свободно падане. Целият скок на Баумгарднер продължи 9:03 минути. Милиони хора по целия свят, гледаха на живо по телевизията или итернет притихнали в очакване. В един момент по време на своето свободно падане Баумгартнер започна да се върти, но успя бързо да си върне контрола и минути по-късно отвори парашута си, докато членове на наземния екипаж аплодираха и зрители по целия свят въздъхна с облекчение.

“Това бе един невероятен ден на възходи и спадове, точно както беше с целия проект”, каза Баумгартнер с облекчение. “Първо започнахме с един красив старт, след това имаше малко драма с мощността на визьора ми. Скокът беше перфектен, но после започнах да се въртя бавно. Мислех, че ще се завъртя няколко пъти и това ще бъде, но после започна да се ускорява. Беше наистина брутално на моменти. За няколко секунди мислех, че ще загубя съзнание. Не почувствах Sonic Boom, защото бях толкова зает, опитвайки се да се стабилизирам.. Ще трябва да изчакаме и да видим, ако наистина съм преминал звуковата бариера. Беше много по-трудно, отколкото си мислех, че ще бъде.”

Коментирайки подвизите му, президентът и главен изпълнителен директор на Zenith, Жан-Фредерик Дюфур заяви: “Производителя Zenith е много горд, че е официален хронометър на тази мисия и да представи El Primero Stratos Flyback Striking 10th в чест на Феликс Баумгартнер. Благодарение на него, Zenith El Primero Stratos Flyback Striking 10th е* първия часовник преминал звуковата бариера в почти космическа среда.”

Stratos е оборудван с най-точния автоматичен хронографен механизъм в света – легендарния El Primero – както и Striking 10th и Flyback функции, което го прави изключително подходящ партньор за подвига на Феликс Баумгартнер. “Този проект е за уникалност, човешка сила и точност и хронографът на Zenith идеално подхожда на мисия”, каза Феликс Баумгартнър след скока.

Баумгартнер и неговият екип прекараха пет години в обучение и подготовка за мисията, която е предназначена да подобри научното разбиране на това как тялото се справя в екстремните условия на ръба на космоса.

Часовниците Zenith често са придружавали пионери по време на най-невероятни проекти, взимайки участие в някои от най-големите човешки приключения. Сред тях са откриването от изследователя Роалд Амундсен, на Северния и Южния полюс; мирната борба на Махатма Ганди за независимост на Индия; на полагането на основите на екологията от принца на Монако – Албърт I; прелитането над Ламанша на Луи Блерио; политическата кариера на Джон Ф. Кенеди; храбрия изследовател – полковник Джон Блашфорд Снелл в различни начинания, като последната му експедиция в Непал, както и Йохан Ернст Нилсон в дръзката му мисия от полюс до полюс. Феликс Баумгартнер се присъедини този знаменит списък.

* Данните за рекордите поставени със скока са в предварително очакване на потвърждение от оторизираните управителни органи

Снимки: Joerg Mitter, Predrag Vuckovic, Balazs Gardi, Stefan Aufschnaiter

Red Bull Stratos
Red Bull Stratos, създадена от Red Bull и Феликс Баумгартнер е мисия до ръба на космоса, която ще се опита да надмине човешките граници, съществували в продължение на повече от 50 години. С подкрепата на екип от експерти, Феликс Баумгартнер ще предприеме полет със стратосферен балон до повече от 120,000 фута / 36,576 метра и ще направи рекорден скок със свободно падане в опита си да стане първият човек, преминал скоростта на звука в състояние на свободно падане (около 690 мили / 1,110 километра в час), като ще предостави ценни данни за медицински и научен напредък.

Zenith Manufacture
Основан в Le Locle през 1865 г. от мечтателя часовникар, Georges Favre Jacot, Zenith бързо спечели признание за точността на своите хронометри, с които е спечелил 2333 награди за хронометри за век и половина съществуване – абсолютен рекорд по отношение на джобни часовници, бордови таймери и ръчни часовници. След като спечели слава благодарение на легендарния калобър El Primero – интегриран автоматичен хромографен механизъм с колело-колона, представен през 1969 г. и трептящ с висока честота от 36 000 вибрации в час, което гарантира прецизни измервания с точност до 1/10 от секундата – оттогава Zenith създаде над 600 вариации на този механизъм. Всички часовници Zenith са снабдени с произведен от Zenith механизъм и са разработени и произведени от начало до край във Фабриката на Zenith в Le Locle. Последната в момента е на точното място, където нейният основател е построил първата часовникарска работилница на компанията – по този начин физически въплъщава приемственост, която е рядкост сама по себе си.