Посланикът на ZENITH Феликс Баумгартнер се подготвя да ‘счупи’ звуковата бариера с човешко тяло!

Посланикът на ZENITH Феликс Баумгартнер се подготвя да ‘счупи’ звуковата бариера с човешко тяло!

Каква е мисията?
Носейки обновеният El Primero Stratos Flyback Striking 10th chronograph, посланикът на Zenith Феликс Баумгартнер ще направи своя опит до месец септември 2012: австралиецът ще скочи от капсула качена с балон до стратосферата на височина повече от 120,000 feet / 36,5 километра, близо четири пъти по-високо от височината, на която летят пътническите самолети. Мисията до самата граница с космоса, носи името Red Bull Stratos. Проекта ще се опита да надхвърли човешките граници, които са съществували в продължение на повече от 50 години и да подобри четири световни рекорда:

Най-високият управляван полет с балон.
Свободно падане от най-голяма височина.
Най-дългото свободно падане.
И за първи път в историята ще бъде премината звуковата бариера с човешко тяло.

С подкрепата на екип от експерти, Феликс Баумгартнер ще се изкачи до 120,000 фута / 36576 метра със стратосферния балон и ще направи един безпрецедентен скок на свободно падане – ускоряване от място до 700 мили/час / 1125 км/ч или повече и ще полети към земята със свръхзвукова скорост преди да отвори парашутът си и да се приземи на земята.
Този опит да се предизвикат атмосферните граници е мечта на живота за авантюриста и осигурява ценни медицински и научни данни за бъдещи пионери. Швейцарският производител на часовници Zenith е един от основните спонсори и единствената компания, на която е поверено измерването на времето в тази изключително опасна мисия.
Екипът на Red Bull Stratos обединява водещите световни умове в космическата медицина, инженерство, развитие и подобрение на скафандри, създаване на капсули и производство балони. В екипа участва и вече пенсионираният полковник от Въздушните сили на Съединените Американски Щати Джоузеф Китинджър, който се е спускал от височина 102,800 фута / 31,333 метра и притежава три от рекордите, които Феликс Баумгартнер ще се опита да ‘счупи’.
В подготовка за това забележително събитие на 15 март 2012 г., Феликс Баумгартнер изпълни скок от балон от височина 71,615 фута / 21,828 метра, което го направи едва третият човек в историята, успешно извършил свободно падане от такава височина. Вторият и последен тест, ще бъдат предприети между юли и септември.
Най-голямото въздушно предизвикателство.
Точност и Надеждност винаги са били на преден план за ZENITH, производител на навигационни хронометрични инструменти за гражданската и военната авиация от 1865г.
Фактът, че един от техните часовници ще бъде първият, да премине звуковата бариера в почти космическа среда с Феликс Баумгартнер отново ще докаже надеждността на марката, при екстремни условия. Часовниците на ZENITH са свикнали да “преминават през огъня”. Известния El Primero Chronograph прекосил Атлантическия океан, закрепен към стойката на колесника на Боинг 707 през 1970 г., на полет AF015 от Париж до Ню Йорк. Подложен на драстични промени в температурата, налягането и ужасно друсане, часовникът невъзмутимо поддържал редовен ритъм на 36000 вибрации в час и не се налагала никаква корекция, останал с точност до секунда – освен от неизбежната разлика на часовите зони.
Като всички модели на марката, този модел е наистина изцяло в унисон с корпоративните ценности на Автентичност, Смелост и Удоволствие. Автентичност, тъй като тя въплъщава пионерския дух на марката и достойнството на традиционните занаяти. Смелост, която е отразена в тяхната концепция и създаване. И разбира се Удоволствие, защото са предназначени да радват притежателя си, докато той сбъдва мечтите си.
Като верен наследник на модел Flyback Rainbow, разработен за френските въздушни сили през 1997 г. моделът Stratos е оборудван с най-точния автоматичен хронограф в света – легендарният El Primero – както и Striking 10th и Flyback функции, правейки го най-подходящ партньор на Феликс Баумгартнер в неговия подвиг.
Часовниците и инструментите в пилотската кабина са подложени на резки промени в налягането, интензивни вибрации и резки ускорения – от 9G до 11G. Благодарение на своята здрава конструкция, El Primero Stratos може да издържа на всичко – и ще бъде там с Феликс Баумгартнер, докато той тества границите на човешките възможности.
Трите цвята на ZENITH
Във визуален план, трите различни цвята на броячите напомнят за първия El Primero Chronograph, представен през 1969 г. с дисплей в три цвята, който е изключително необичайно, по онова време, всъщност са предназначени за подобряване на четливостта.
По-тъмният, антрацитено сив цвят на брояча за часовете, разположен на 6 часа, акцентира дължината на времето, което се записва, докато светло сивият цвят на малкия секундарник на 9 часа символизира мимолетната природа на времето, а среднощно синьото на минутния брояч на 3 часа, въплащава междинния характер на тази мерна единица
В допълнение на хронографа El Primero Stratos е оборудван и с функцията Striking 10th, която служи за отчитане на 1/10та от секундата и е комбинирана с Flyback режим, който е особено полезен в авиацията и любим на пилотите, тъй като позволява незабавно възстановяване на функциите на хронографа с едно единствено плавно, лесно движение.
ElPrimero
Тази мисия в стратосферата ще тества надеждността на часовниците ZENITH при най-екстремни условия: температура, ниско налягане, скорост, триене, удари и др.
Ако скокът е успешен, Zenith ще бъде първият производител, който има часовник, преминал звуковата бариера в почти космическа среда.

Movement
El Primero 4057B, Automatic
Caliber 13 1/4 ”’ (Diameter: 30 mm)
Depth 6.60 mm
Parts 326
Jewels 31
Frequency 36,000 V/h – (5 Hz)
Power reserve over 50 hours
Finish oscillating weight with “Côtes de Genève” pattern

Material stainless steel
Diameter 45.5 mm
Crystal sapphire glass with antireflection treatment on both sides
Case back transparent sapphire glass
Water-resistance 10 atm / 100 meters
Dial silver sunray with 3 colored counters
Indexes & numerals rhodium-plated faceted with Superluminova SLN C1
Hands rhodium-plated faceted with Superluminova SLN C1
Functions

Hours and minutes in the center
Small seconds at 9 o’clock
Date indicator at 6 o’clock
1/10th of a second chronograph
60-minute counter at 6 o’clock
60-second counter at 3 o’clock
1/10th of a second indicated by the chronograph hand
Strap & Buckle

Black alligator-leather strap with stainless steel triple folding buckle
Metal bracelet with stainless steel triple folding buckle